Jak se mají loňské brambory? Jakou mám techniku na sadbu a vyorávání? A jak se mají bahnice? Co včelky? To jsou všechno otázky na které si odpovíme v tomto videu a trochu rozšířeně i v tomto článku.
Brambory ze září 2024 na konci února 2025.
I přes drobný problém s údržbou klimatu ve sklepě se mi nakonec povedlo ustálit vlhkost a teplotu na ideálních podmínkách pro skladování. Teplotu mám kole 5 stupňů a vlhkost se mi pohybuje cca v rozmezí 85-90%. Občas nějaká na vrchu nahodí klíček, ale naštěstí v minimálním množství. Samozřejmě skladují i sadbu na letošní rok ve stejných podmínkách.
Při teplotách pod 4 °C začnou brambory měnit škrob na cukr, což způsobí sladkou chuť a změnu textury. Naopak při teplotách nad 10 °C začínají klíčit a kazit se rychleji.
Technika
Techniku si rozdělíme na několik kategorií. První je příprava půdy. Takže pluh a kultivátor. Následuje sadba, takže sazeč. Brambory se také musí přihrnovat, neboli proorávat, takže proorávač. Nakonec také brambory musíme získat ze země, tedy vyorávač. To je hodně techniky. Ne levné …
Pluh a kultivátor z mých videí již znáte. Postupem času ke všemu natočím videa, takže si jen ve zkratce o něčem povíme. Máme klasický sazeč SA2-074, dvouřádkouvý sazeč s nastavením do sadby ve svahu. Skvělý a jednoduchý stroj, který nemá mističkový podavač, ze které ho vyklepávají brambory. Sadbu jsem prováděl bez asistence někoho dalšího, takže snadný na obsluhu.
Proorávač je kategorie sama o sobě. Proč? Vyráběl jsem si ho sám. Tedy PLR v.0.1 (Proorávač Lubomíra Rotta verze 0.1). Další zásah nezkušeného kutila. Koupil jsem radličky ze zničeného sazeče a namontoval na mnou svařený rám. Fungoval dobře, než jsem ho ohnul, ale to je jiný příběh o úzkém dvoře a kultivátoru.
Nakonec vyorávač. Měl jsem půjčeného čerta do třetího bodu. Geniální stroj, horší manipulace ve tvrdé půdě. Ale když se na něj de zlehka, brambory nedostávají takové rány. Dá se to. Ale už máme koupeného a u rodiny uloženého dvouřádkového Teka.
Pěstební technologie
Do vyhřáté půdy těsně před sadbou zaorám hnůj, zkultivuji půdu a hned sázím. Pak se snažím povrch udržet provzdušněný proorávačem, kontroluji na nemoce a stříkám na mandelinku. Snažím se používat pouze biologické postřiky. Nakonec seženu co nejvíce lidí a vyoráváme. Nic složitého, zvládl jsem to i já!
Ovce
K pravidelným činnostem patří i obstarání ovcí. Kontrola a doplnění krmiva, vody a kontrola zdravotního stavu. Především proto, že jsme v období bahnění. Dvě ovce jsou loňské jarní jehničky a dvě jsou o rok starší, letos prvně, bahnice. Na ovce, které se bahní poprvé, je třeba dohlédnout. Je možné že si s tím sami neporadí a nechat to všechno přírodě není má filozofie.
Včely
Se začátkem předjaří také začíná nejen včelařská sezóna, ale také má první celá včelařská sezóna. Včely jsou úžasný a komplexní koníček, plný nesnází a nástrah. Včelám je potřeba se intenzivně věnovat, kontrolovat jejich stav a starat se o ně. Jsou případy, ve kterých si včely sami neporadí, vzhledem k zásahům, které my provádíme. Ale o včelách si povíme jindy.
Buďte zdraví!