Kuchařka červené řepy
Obsah
- Úvod – proč právě červená řepa
- Základní techniky zpracování
- Studená kuchyně
- Teplá jídla
- Fermentace a nakládání
- Pečení a sladkosti
- Nápoje
- Dochucovadla a speciality
- Zero‑waste využití řepy
Studená kuchyně
- Řepná pomazánka s česnekem a křenem
- Pečená řepa s fetou a rukolou
- Řepný salát s křenem
- Řepa s pomerančem a ořechy
- Hummus z červené řepy
- Řepové carpaccio
- Salát z mladých listů řepy
- Tatarák z červené řepy
Teplá jídla
- Pečená řepa s tymiánem
- Krémové řepné risotto s parmazánem
- Řepné placičky s ovesnými vločkami
- Řepné gnocchi
Fermentace a nakládání
- Kvašená řepa (řepný pickles)
- Nakládaná červená řepa – sladkokyselá
- Pikantní nakládaná řepa s chilli
- Řepné kimchi
Pečení a sladkosti
- Čokoládové řepné brownies
- Řepný koláč s pomerančem
- Řepová marmeláda
Nápoje
- Řepný energiťák (řepa–jablko–zázvor)
- Zeleninový power juice
- Ředěný řepný kefír
- Fresh z řepy, jablka a zázvoru
- Řepné smoothie s malinami
- Pink latte
Dochucovadla a speciality
- Řepná sůl
- Řepný ocet
- Řepné pesto
- Řepný kaviár
Zero-waste využití řepy
- Listy – do salátů, pest, polévek, jako zelené hnojení
- Slupky – na vývar nebo usušit a rozmixovat do prášku
- Stopky – nasekat a použít jako kořenící základ
1. Úvod – proč právě červená řepa
Červená řepa je výživná, levná, dostupná a neskutečně variabilní. Lze ji jíst syrovou, vařenou, pečenou, smaženou, fermentovanou i jako sladký dezert. V této kuchařce najdete široký výběr receptů od klasik až po moderní kuchyň.
2. Základní techniky zpracování
Pečení
Řepu zabal do alobalu a peč při 180 °C 60–90 minut. Je sladká a měkká.
Vaření
Vař v celku, neoloupanou, 40–60 minut. Nebarví tolik vodu a zachová si chuť.
Syrová úprava
Syrová řepa je skvělá do salátů, smoothie a marinovaných plátků.
Kvašení
Nakrájej na kostky či plátky, zalij solným roztokem 2–3 %, nechej 5–7 dní kvasit.
3. Studená kuchyně
Řepná pomazánka s česnekem a křenem
Ingredience:
- 2 pečené řepy
- 100 g žervé nebo lučiny
- 1 lžíce křenu
- česnek podle chuti
- sůl, pepř
Postup:
- Vše rozmixuj do hladkého krému.
- Podávej na pečivu, tortille nebo se zeleninou.
Pečená řepa s fetou a rukolou
Ingredience:
- 3 pečené řepy na měsíčky
- hrst rukoly
- 100 g fety
- olivový olej
- balzamicový krém
- sůl, pepř
Postup:
- Vše smíchej.
- Zakápni olejem a balzamikem.
- Ihned podávej.
Řepný salát s křenem
Ingredience:
- 2 vařené řepy
- 1 lžíce nastrouhaného křenu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce cukru
- sůl
Postup:
- Řepu nastrouhej.
- Přidej křen, ocet, cukr a sůl.
- Nech 30 minut odležet.
Řepa s pomerančem a ořechy
Ingredience:
- 2 řepy
- 1 pomeranč
- hrst vlašských ořechů
- pár lístků máty
- olivový olej, sůl
Postup:
- Řepu nakrájej.
- Smíchej s pomerančem.
- Přidej ořechy, mátu a olej.
Hummus z červené řepy
Ingredience:
- 1 pečená nebo vařená červená řepa
- 1 plechovka cizrny (400 g)
- 2 lžíce tahini
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička soli
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
- Uvařenou nebo pečenou řepu nakrájej na menší kusy.
- Cizrnu slij, propláchni a dej do mixéru.
- Přidej tahini, citron, česnek, sůl a řepu.
- Mixuj dohladka, přilévej olej.
- Pokud je hummus hustý, přidej trochu vody.
Řepové carpaccio
Ingredience:
- pečená červená řepa (1–2 kusy)
- olivový olej
- balsamikový ocet nebo redukce
- kozí sýr (měkký nebo tvrdý)
- sůl a pepř
Postup:
- Pečenou řepu nakrájej na velmi tenké plátky.
- Rozlož je na talíř do tvaru vějíře nebo kruhu.
- Zakápni olivovým olejem a balsamikem.
- Osol, opepři a posyp nadrobeným kozím sýrem.
- Podávej lehce vychlazené.
Salát z mladých listů řepy
Ingredience:
- velká hrst mladých listů červené řepy
- 1 zralá hruška
- hrst vlašských ořechů
- 80–100 g sýru feta
- balsamikový dresink (olivový olej + balsamico + sůl + pepř)
Postup:
- Mladé listy opláchni a osuší.
- Hrušku nakrájej na tenké plátky nebo kostky.
- Vše smíchej v míse.
- Přidej nadrobenou fetu a ořechy.
- Zakápni balsamikovým dresinkem.
- Ihned podávej.
Tatarák z červené řepy
Ingredience:
- 1 větší pečená řepa
- 1 lžíce kaparů (najemno)
- 1 nakládaná okurka (najemno)
- 1 menší šalotka (najemno)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Podávej s topinkami nebo křupavým pečivem.
- Pečenou řepu nakrájej na malé kostičky (co nejjemnější).
- Přidej kapary, okurku a šalotku.
- Vmíchej hořčici a olivový olej.
- Dochuť solí a pepřem.
4. Teplá jídla
Pečená řepa s tymiánem
Ingredience:
- řepa
- olivový olej
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- Řepu zabal i se slupkou do fólie nebo do pekáče.
- Peč 60–90 minut na 180 °C.
- Oloupej, nakrájej a dochuť.
Krémové řepné risotto s parmazánem
Ingredience:
- 2 pečené řepy (na pyré)
- rýže arborio
- 1 cibule
- vývar
- bílé víno
- máslo
- parmazán
Postup:
- Postupuj jako u klasického risotta.
- Ke konci vmíchej řepné pyré.
- Dokonči máslem a parmazánem.
Řepné placičky s ovesnými vločkami
Ingredience:
- 2 syrové řepy (nastrouhané)
- 1 vejce
- 4 lžíce ovesných vloček
- česnek
- sůl, pepř
- majoránka
Postup:
- Smíchej všechny suroviny.
- Nech 10 minut odležet.
- Smaž nebo peč.
Řepný hummus
Ingredience:
- 1 pečená řepa
- 1 plechovka cizrny
- tahini
- citron
- česnek
- sůl
Postup:
- Vše rozmixuj dohladka.
- Podávej jako dip nebo pomazánku.
Pasta s řepovou smetanovou omáčkou
Ingredience:
- 1 pečená řepa (pyré)
- 150 ml smetany
- česnek
- citron
- máslo nebo olej
Postup:
- Orestuj česnek.
- Přidej smetanu a pyré.
- Provař a dochuť citronem a solí.
- Smíchej s těstovinami.
Řepný chléb
Ingredience:
- 200 g řepného pyré
- 500 g mouky
- 300 ml vody
- 10 g droždí
- sůl
Postup:
- Vypracuj těsto jako na běžný chléb.
- Vmíchej řepné pyré.
- Nech vykynout a upeč.
Smoothie řepa–maliny–banán
Ingredience:
- 1 malá řepa (vařená/pečená)
- banán
- hrst malin
- voda nebo kefír
Postup:
- Vše rozmixuj.
- Podávej vychlazené.
Křupavé řepné chipsy
Ingredience:
- řepa (tenké plátky)
- olivový olej
- sůl
Postup:
- Zakapej olejem.
- Peč na 150–160 °C 25–35 minut.
- Podávej křupavé.
Grilovaná řepa v medovo-balzamikové marinádě
Ingredience:
- plátky řepy
- med
- balzamikový ocet
- sůl, pepř, olej
Postup:
- Smíchej marinádu.
- Nalož řepu na 10 minut.
- Griluj.
Pirohy s ricottou a řepou
Ingredience:
- řepné pyré
- ricotta
- sůl
- těsto na pirohy
Postup:
- Smíchej pyré s ricottou.
- Plň těsto.
- Vař 3–4 minuty.
- Podávej s máslem.
Krémová řepná polévka
Ingredience:
- 3 řepy
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 l vývaru
- 1 lžíce másla
- smetana (volitelně)
Postup:
- Orestuj cibuli na másle.
- Přidej zeleninu a vývar.
- Vař do změknutí.
- Rozmixuj a dochuť citronem.
Boršč
Ingredience:
- 300–400 g hovězího masa
- 2–3 řepy
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 hlávky zelí
- 2–3 brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- ocet, cukr, sůl, pepř
Postup:
- Uvař vývar z masa, cibule a bobkového listu (1,5–2 hod).
- Nastrouhej řepu a podus ji s octem, cukrem a protlakem.
- Do vývaru přidej brambory a zelí.
- Orestuj cibuli, mrkev a petržel, přidej do hrnce.
- Vmíchej podušenou řepu a dochuť česnekem.
- Podávej se zakysanou smetanou.
Hovězí vývar, řepa, zelí, brambory, mrkev, cibule, rajčatový protlak. Podávat se smetanou.
Řepné risotto
Ingredience:
- 2 pečené řepy (rozmixované na pyré)
- 250 g rýže arborio
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce másla
- parmazán (dle chuti)
- sůl a pepř
Postup:
- Na másle orestuj najemno nakrájenou cibuli.
- Přidej rýži a krátce ji orestuj, dokud zprůhlední.
- Přilij bílé víno a nechej odpařit.
- Postupně přilévej horký vývar, vždy po naběračkách, a míchej.
- Když je rýže téměř hotová, vmíchej řepné pyré.
- Přidej máslo a parmazán pro krémovost.
- Dochut solí a pepřem.
Pečená řepa s tymiánem
Ingredience:
- červená řepa (libovolné množství)
- olivový olej
- tymián
- sůl a pepř
Postup:
- Neloupanou řepu zabal do alobalu nebo vlož do pekáče.
- Zakápni olejem, přidej tymián, sůl a pepř.
- Peč 60–90 minut na 180 °C (podle velikosti řepy).
- Po upečení oloupej, nakrájej a podávej jako přílohu.
Řepné placičky
Ingredience:
- 2 syrové řepy (nastrouhané nahrubo)
- 1 vejce
- 4 lžíce ovesných vloček
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- majoránka
- sůl a pepř
Postup:
- Smíchej všechny suroviny v míse.
- Nech 10 minut stát, aby vločky nasákly.
- Tvaruj placičky a smaž na oleji, nebo peč v troubě.
- Podávej teplé, ideálně s jogurtovým dipem.
Řepné gnocchi
Ingredience:
- 200 g vařených brambor
- 150 g řepného pyré
- 150–200 g hladké mouky
- špetka soli
Postup:
- Brambory rozmačkej a nech vychladnout.
- Smíchej je s řepným pyré a moukou.
- Vypracuj měkké těsto, které se nelepí.
- Vyválej válečky a nakrájej na noky.
- Vař 2–3 minuty, dokud nevyplavou.
- Podávej s máslem, šalvějí nebo parmazánem.
5. Fermentace a nakládání
Kvašená řepa (řepný pickles)
Ingredience:
- 3 řepy
- 1 lžíce soli
- 1 l vody
Postup:
- Vodu smíchej se solí.
- Řepy nakrájej do sklenice.
- Zalij, zatěž.
- Kvaš 5–7 dní.
Nakládaná červená řepa – sladkokyselá
Ingredience:
- 1 kg vařené řepy
- 500 ml vody
- 200 ml octa
- 150 g cukru
- 1 lžička soli
- pepř, bobkový list, nové koření
Postup:
- Řepu nakrájej.
- Povař nálev.
- Zalij horkým nálevem.
- Steriluj převrácením.
Pikantní nakládaná řepa s chilli
Ingredience:
- 1 kg pečené řepy
- 1 chilli paprička
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce medu
- 300 ml jablečného octa
- 300 ml vody
- 1 lžička soli
Postup:
- Řepu a chilli nakrájej.
- Uvař nálev z vody, octa, soli a medu.
- Zalij do sklenic a uzavři.
Kvašená řepa (řepný pickles)
Ingredience:
- 3 střední červené řepy
- 1 l vody
- 1 lžíce soli
Postup:
- Vodu smíchej se solí, dokud se zcela nerozpustí.
- Řepy oloupej a nakrájej na kostky nebo plátky.
- Vlož je do čisté sklenice a zalij slaným nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
- Zatiž (malým těžítkem, skleničkou či kamínkem) a zakryj víčkem nebo plátýnkem.
- Nech kvasit při pokojové teplotě 5–7 dní.
- Ochutnávej – když je řepa lehce kyselá a křupavá, ulož ji do lednice.
Sladkokyselá nakládaná řepa (klasik)
Ingredience:
- 1 kg vařené nebo pečené řepy
- 500 ml vody
- 200 ml octa
- 150 g cukru
- 1 lžička soli
- 5 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
Postup:
- Řepu uvař nebo upeč, oloupej a nakrájej na plátky.
- V hrnci svař vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
- Do sterilovaných sklenic dej plátky řepy.
- Zalij horkým nálevem až po okraj.
- Uzavři víčkem, otoč víčkem dolů na 5 minut a nech vychladnout.
- Skladuj ve špajzu nebo lednici.
Řepné kimchi
Ingredience:
- 2–3 červené řepy
- 1–2 lžíce soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1–2 lžíce chilli vloček (ideálně gochugaru)
- 2 jarní cibulky
Postup:
- Řepu nakrájej na tenké plátky nebo hranolky.
- Posol ji a nech 30 minut pustit vodu.
- V misce smíchej česnek, zázvor, chilli a nakrájenou jarní cibulku.
- Řepu lehce opláchni a smíchej s kořenicí pastou.
- Natlač do sklenice, zatiž a nech kvasit 3–5 dní podle teploty.
- Po otevření skladuj v lednici.
6. Pečení a sladkosti
Čokoládové řepné brownies
Ingredience:
- 200 g pečené rozmixované řepy
- 200 g tmavé čokolády
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
Postup:
- Rozpusť čokoládu s máslem.
- Vmíchej řepné pyré.
- Přidej cukr a vejce.
- Nakonec vmíchej mouku.
- Peč 25 minut na 180 °C.
Řepný koláč s pomerančem
Ingredience:
- 250 g řepného pyré (z pečené řepy)
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 150 g cukru
- 2 vejce
- šťáva z 1 pomeranče
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Máslo vyšlehej s cukrem do pěny.
- Přidej vejce, řepné pyré, pomerančovou šťávu a kůru.
- Smíchej mouku s práškem do pečiva a solí, přidej do těsta.
- Promíchej a nalij do formy.
- Peč 35–40 minut na 180 °C.
- Nech vychladnout, můžeš polít pomerančovou polevou.
Řepová marmeláda
Ingredience:
- 500 g jemně nastrouhané syrové řepy
- 250 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1/2 pomeranče
- případně 1 lžička vanilky
Postup:
- Dejte řepu do hrnce, přidejte cukr a citrusové šťávy.
- Vařte na mírném ohni 25–40 minut, dokud nezhoustne.
- Můžete částečně rozmixovat pro jemnější konzistenci.
- Plňte do čistých sklenic a otočte dnem vzhůru na 5 minut.
Pyré z řepy, pomerančová šťáva, mouka, vejce, máslo.
Řepová marmeláda
Nastrouhaná řepa, cukr, citron, pomeranč.
7. Nápoje
Řepný energiťák (řepa–jablko–zázvor)
Ingredience:
- 1 střední červená řepa
- 2 jablka
- 1 cm zázvoru
- 1/2 citronu
Postup:
- Vše odšťav nebo rozmixuj s trochou vody.
- Dochut citronem.
Zeleninový power juice
Ingredience:
- 1 řepa
- 2 mrkve
- 1 okurka
- hrst špenátu
- šťáva z 1/2 limety
Postup:
- Odšťav zeleninu.
- Dochut limetou.
Ředěný řepný kefír
Ingredience:
- 150 ml kefíru
- 100 ml řepné šťávy
- špetka soli
Postup:
- Smíchej kefír se šťávou.
- Přidej špetku soli.
- Podávej vychlazené.
Fresh z řepy, jablka a zázvoru
Ingredience:
- 1 menší syrová řepa
- 2 jablka
- 1–2 cm čerstvého zázvoru
- šťáva z 1/2 citronu
- voda dle potřeby
Postup:
- Řepu a jablka omyj a nakrájej na kusy.
- Společně se zázvorem odšťav nebo rozmixuj s trochou vody.
- Přidej citronovou šťávu a případně ještě nařeď.
- Podávej chlazené.
Řepa, jablko, zázvor, citron.
Řepné smoothie s malinami
Ingredience:
- 1 malá vařená nebo pečená řepa
- 1 banán
- hrst malin (čerstvé nebo mražené)
- 150–250 ml vody nebo kefíru
Postup:
- Vše vlož do mixéru.
- Mixuj do hladka.
- Přidej tekutinu podle požadované hustoty.
- Okamžitě podávej.
Řepa, maliny, banán, voda/kefír.
Pink latte
Ingredience:
- 200 ml mléka nebo rostlinného mléka
- 1–2 lžíce řepného pyré
- 1 lžička medu
- špetka skořice
Postup:
- Zahřej mléko (nevařit).
- Vmíchej řepné pyré a med.
- Lehce prošlehej, aby vznikla pěna.
- Posyp skořicí a podávej teplé.
Teplé mléko, řepné pyré, med, skořice.
8. Dochucovadla a speciality
Řepná sůl
Ingredience:
- 1 menší syrová řepa
- 4–5 lžic hrubé soli
Postup:
- Řepu oloupej a nakrájej na tenké plátky nebo nastrouhej.
- Suš v troubě na 70–90 °C, dokud není úplně suchá.
- Rozmixuj na jemný prášek.
- Smíchej se solí v poměru podle chuti (obvykle 1:3 nebo 1:4).
- Uchovávej v uzavřené skleničce.
Řepný ocet
Ingredience:
- 1 velká syrová řepa
- 1 litr vody
- 1 lžička cukru
Postup:
- Řepu nakrájej na kostky a vlož do čisté sklenice.
- Zalij vodou a přidej cukr, rozmíchej.
- Přikryj látkou nebo víčkem s dírkou.
- Nech kvasit 2–3 týdny při pokojové teplotě.
- Když ocet začne vonět kyselě a ztratí sladkost, sceď.
- Nalij do lahve a skladuj v lednici nebo ve špajzu.
Řepné pesto
Ingredience:
- 2 velké hrsti listů červené řepy
- 2 lžíce ořechů (vlašáky, kešu nebo slunečnice)
- 2 stroužky česneku
- 4–6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce parmazánu (nebo nutriční droždí)
- sůl a pepř
Postup:
- Listy omyj a osuší.
- Vlož do mixéru s ořechy, česnekem a parmazánem.
- Mixuj a postupně přilévej olej.
- Dochutí sůlí a pepřem.
- Uchovávej v lednici až týden.
Řepný kaviár
Ingredience:
- 1 pečená nebo vařená řepa
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce chia semínek
- sůl a pepř
Postup:
- Rozmixuj řepu s balzamikem, olejem a solí.
- Vmíchej chia semínka.
- Nech 1–2 hodiny v lednici, chia nabobtnají a vytvoří „kaviárovou“ texturu.
- Používej jako dip nebo ozdobu jídel.
9. Zero-waste využití řepy
1. Listy červené řepy
Použití: do salátů, pest, polévek, smoothie, nebo jako zelené hnojení.
A) Salát z listů červené řepy
Ingredience:
- hrst mladých listů řepy
- 1 jablko nebo hruška
- trochu olivového oleje
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup:
- Omyj a osuší mladé listy.
- Nakrájej jablko nebo hrušku.
- Smíchej dohromady.
- Zakápni olejem a citronem, dochuť.
B) Pesto z listů řepy
Ingredience:
- 2 hrsti listů
- 2 lžíce ořechů
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
Postup:
- Vše vlož do mixéru.
- Mixuj a přilévej olej.
- Dochut solí.
C) Listy jako zelené hnojení
Postup:
- Nahrubo nasekej listy.
- Rozprostři kolem rostlin jako mulč, nebo mělce zaprav do půdy.
- Nech rozložit 1–2 týdny – doplní dusík a minerály.
2. Slupky z červené řepy
Použití: na vývar, jako chipsy nebo usušit a rozmixovat.
A) Vývar ze slupek
Ingredience:
- slupky z 2–3 řep
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1,5 l vody
Postup:
- Vše vlož do hrnce a vař 30–40 minut.
- Sceď – vznikne minerální růžový vývar.
B) Řepný prášek ze slupek
Postup:
- Slupky omyj a usuš v troubě na 70–90 °C.
- Rozmixuj na prášek.
- Používej do těst, polévek nebo jako barvivo.
3. Stopky řepy
Použití: kořenící základ, do směsí, do kvašení.
A) Stopkový základ na vaření
Ingredience:
- stopky z 1–2 řep
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olej
Postup:
- Nakrájej stopky najemno.
- Orestuj je na oleji spolu s cibulí a česnekem.
- Použij jako základ pro polévky, omáčky nebo rizota.
B) Stopky do pickles
Postup:
Dodají barvu, minerály a jemnou kyselkavost.
Nakrájej stopky na malé kousky.
Přidej k fermentované řepě nebo jiným pickles.
Závěr Řepné kuchařce
Tato kuchařka je milníkem v tom, jak lze plně využít jednu jednoduchou a dostupnou surovinu — červenou řepu. Nabízí inspiraci, která jde daleko za běžné použití, a ukazuje její všestrannost – od energetických nápojů přes jemné saláty až po fermentace, pečení i zero-waste využití.
Hlavní přínosy:
- Všestrannost suroviny: Řepa je levná, nutričně bohatá a najde uplatnění v každém typu jídla.
- Kompletní zpracování: Od syrové úpravy po pečení, fermentaci či dezerty – zvládnete ji celou.
- Zodpovědný přístup: Sekce „Zero-waste“ ukazuje, že i listy, slupky či stopky mají smysl.
- Praktičnost: Jednoduché recepty i varianty pro domácí použití, bez potřeby komplikovaných technik či surovin.
Pro koho je kuchařka ideální:
- Pro hospodáře, kteří mají přístup k většímu objemu řepy, a hledají inspiraci, jak ji co nejlépe využít
- Pro milovníky zdravé kuchyně, kteří hledají nové suroviny a chutě.
- Pro domácí kuchaře, kteří chtějí maximálně využít jednu surovinu a minimalizovat odpad.
- Pro ty, kdo mají rádi experimenty — barvy, chutě, textury řepy nabízejí spoustu možností.
Na co nezapomenout:
- Přestože recepty jsou jednoduché, skutečný výsledek záleží na kvalitě řepy – čím čerstvější a pevnější, tím větší potenciál chuti a struktury.
- U fermentací a nakládání je důležité dodržet hygienu a skladování pro bezpečnost potravin.
- Mnoho receptů lze přizpůsobit (např. veganská verze, bezlepková varianta) – učiní kuchařku ještě flexibilnější.

