Kuchařka červené řepy

Obsah

  1. Úvod – proč právě červená řepa
  2. Základní techniky zpracování
  3. Studená kuchyně
  4. Teplá jídla
  5. Fermentace a nakládání
  6. Pečení a sladkosti
  7. Nápoje
  8. Dochucovadla a speciality
  9. Zero‑waste využití řepy

Studená kuchyně

  • Řepná pomazánka s česnekem a křenem
  • Pečená řepa s fetou a rukolou
  • Řepný salát s křenem
  • Řepa s pomerančem a ořechy
  • Hummus z červené řepy
  • Řepové carpaccio
  • Salát z mladých listů řepy
  • Tatarák z červené řepy

Teplá jídla

  • Pečená řepa s tymiánem
  • Krémové řepné risotto s parmazánem
  • Řepné placičky s ovesnými vločkami
  • Řepné gnocchi

Fermentace a nakládání

  • Kvašená řepa (řepný pickles)
  • Nakládaná červená řepa – sladkokyselá
  • Pikantní nakládaná řepa s chilli
  • Řepné kimchi

Pečení a sladkosti

  • Čokoládové řepné brownies
  • Řepný koláč s pomerančem
  • Řepová marmeláda

Nápoje

  • Řepný energiťák (řepa–jablko–zázvor)
  • Zeleninový power juice
  • Ředěný řepný kefír
  • Fresh z řepy, jablka a zázvoru
  • Řepné smoothie s malinami
  • Pink latte

Dochucovadla a speciality

  • Řepná sůl
  • Řepný ocet
  • Řepné pesto
  • Řepný kaviár

Zero-waste využití řepy

  • Listy – do salátů, pest, polévek, jako zelené hnojení
  • Slupky – na vývar nebo usušit a rozmixovat do prášku
  • Stopky – nasekat a použít jako kořenící základ

1. Úvod – proč právě červená řepa

Červená řepa je výživná, levná, dostupná a neskutečně variabilní. Lze ji jíst syrovou, vařenou, pečenou, smaženou, fermentovanou i jako sladký dezert. V této kuchařce najdete široký výběr receptů od klasik až po moderní kuchyň.


2. Základní techniky zpracování

Pečení

Řepu zabal do alobalu a peč při 180 °C 60–90 minut. Je sladká a měkká.

Vaření

Vař v celku, neoloupanou, 40–60 minut. Nebarví tolik vodu a zachová si chuť.

Syrová úprava

Syrová řepa je skvělá do salátů, smoothie a marinovaných plátků.

Kvašení

Nakrájej na kostky či plátky, zalij solným roztokem 2–3 %, nechej 5–7 dní kvasit.


3. Studená kuchyně

Řepná pomazánka s česnekem a křenem

Ingredience:

  • 2 pečené řepy
  • 100 g žervé nebo lučiny
  • 1 lžíce křenu
  • česnek podle chuti
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vše rozmixuj do hladkého krému.
  2. Podávej na pečivu, tortille nebo se zeleninou.

Pečená řepa s fetou a rukolou

Ingredience:

  • 3 pečené řepy na měsíčky
  • hrst rukoly
  • 100 g fety
  • olivový olej
  • balzamicový krém
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vše smíchej.
  2. Zakápni olejem a balzamikem.
  3. Ihned podávej.

Řepný salát s křenem

Ingredience:

  • 2 vařené řepy
  • 1 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl

Postup:

  1. Řepu nastrouhej.
  2. Přidej křen, ocet, cukr a sůl.
  3. Nech 30 minut odležet.

Řepa s pomerančem a ořechy

Ingredience:

  • 2 řepy
  • 1 pomeranč
  • hrst vlašských ořechů
  • pár lístků máty
  • olivový olej, sůl

Postup:

  1. Řepu nakrájej.
  2. Smíchej s pomerančem.
  3. Přidej ořechy, mátu a olej.

Hummus z červené řepy

Ingredience:

  • 1 pečená nebo vařená červená řepa
  • 1 plechovka cizrny (400 g)
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Uvařenou nebo pečenou řepu nakrájej na menší kusy.
  2. Cizrnu slij, propláchni a dej do mixéru.
  3. Přidej tahini, citron, česnek, sůl a řepu.
  4. Mixuj dohladka, přilévej olej.
  5. Pokud je hummus hustý, přidej trochu vody.

Řepové carpaccio

Ingredience:

  • pečená červená řepa (1–2 kusy)
  • olivový olej
  • balsamikový ocet nebo redukce
  • kozí sýr (měkký nebo tvrdý)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Pečenou řepu nakrájej na velmi tenké plátky.
  2. Rozlož je na talíř do tvaru vějíře nebo kruhu.
  3. Zakápni olivovým olejem a balsamikem.
  4. Osol, opepři a posyp nadrobeným kozím sýrem.
  5. Podávej lehce vychlazené.

Salát z mladých listů řepy

Ingredience:

  • velká hrst mladých listů červené řepy
  • 1 zralá hruška
  • hrst vlašských ořechů
  • 80–100 g sýru feta
  • balsamikový dresink (olivový olej + balsamico + sůl + pepř)

Postup:

  1. Mladé listy opláchni a osuší.
  2. Hrušku nakrájej na tenké plátky nebo kostky.
  3. Vše smíchej v míse.
  4. Přidej nadrobenou fetu a ořechy.
  5. Zakápni balsamikovým dresinkem.
  6. Ihned podávej.

Tatarák z červené řepy

Ingredience:

  • 1 větší pečená řepa
  • 1 lžíce kaparů (najemno)
  • 1 nakládaná okurka (najemno)
  • 1 menší šalotka (najemno)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Podávej s topinkami nebo křupavým pečivem.
  2. Pečenou řepu nakrájej na malé kostičky (co nejjemnější).
  3. Přidej kapary, okurku a šalotku.
  4. Vmíchej hořčici a olivový olej.
  5. Dochuť solí a pepřem.

4. Teplá jídla

Pečená řepa s tymiánem

Ingredience:

  • řepa
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Řepu zabal i se slupkou do fólie nebo do pekáče.
  2. Peč 60–90 minut na 180 °C.
  3. Oloupej, nakrájej a dochuť.


Krémové řepné risotto s parmazánem

Ingredience:

  • 2 pečené řepy (na pyré)
  • rýže arborio
  • 1 cibule
  • vývar
  • bílé víno
  • máslo
  • parmazán

Postup:

  1. Postupuj jako u klasického risotta.
  2. Ke konci vmíchej řepné pyré.
  3. Dokonči máslem a parmazánem.

Řepné placičky s ovesnými vločkami

Ingredience:

  • 2 syrové řepy (nastrouhané)
  • 1 vejce
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • česnek
  • sůl, pepř
  • majoránka

Postup:

  1. Smíchej všechny suroviny.
  2. Nech 10 minut odležet.
  3. Smaž nebo peč.

Řepný hummus

Ingredience:

  • 1 pečená řepa
  • 1 plechovka cizrny
  • tahini
  • citron
  • česnek
  • sůl

Postup:

  1. Vše rozmixuj dohladka.
  2. Podávej jako dip nebo pomazánku.

Pasta s řepovou smetanovou omáčkou

Ingredience:

  • 1 pečená řepa (pyré)
  • 150 ml smetany
  • česnek
  • citron
  • máslo nebo olej

Postup:

  1. Orestuj česnek.
  2. Přidej smetanu a pyré.
  3. Provař a dochuť citronem a solí.
  4. Smíchej s těstovinami.

Řepný chléb

Ingredience:

  • 200 g řepného pyré
  • 500 g mouky
  • 300 ml vody
  • 10 g droždí
  • sůl

Postup:

  1. Vypracuj těsto jako na běžný chléb.
  2. Vmíchej řepné pyré.
  3. Nech vykynout a upeč.

Smoothie řepa–maliny–banán

Ingredience:

  • 1 malá řepa (vařená/pečená)
  • banán
  • hrst malin
  • voda nebo kefír

Postup:

  1. Vše rozmixuj.
  2. Podávej vychlazené.

Křupavé řepné chipsy

Ingredience:

  • řepa (tenké plátky)
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Zakapej olejem.
  2. Peč na 150–160 °C 25–35 minut.
  3. Podávej křupavé.

Grilovaná řepa v medovo-balzamikové marinádě

Ingredience:

  • plátky řepy
  • med
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř, olej

Postup:

  1. Smíchej marinádu.
  2. Nalož řepu na 10 minut.
  3. Griluj.

Pirohy s ricottou a řepou

Ingredience:

  • řepné pyré
  • ricotta
  • sůl
  • těsto na pirohy

Postup:

  1. Smíchej pyré s ricottou.
  2. Plň těsto.
  3. Vař 3–4 minuty.
  4. Podávej s máslem.

Krémová řepná polévka

Ingredience:

  • 3 řepy
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • 1 l vývaru
  • 1 lžíce másla
  • smetana (volitelně)

Postup:

  1. Orestuj cibuli na másle.
  2. Přidej zeleninu a vývar.
  3. Vař do změknutí.
  4. Rozmixuj a dochuť citronem.

Boršč

Ingredience:

  • 300–400 g hovězího masa
  • 2–3 řepy
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 hlávky zelí
  • 2–3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • ocet, cukr, sůl, pepř

Postup:

  1. Uvař vývar z masa, cibule a bobkového listu (1,5–2 hod).
  2. Nastrouhej řepu a podus ji s octem, cukrem a protlakem.
  3. Do vývaru přidej brambory a zelí.
  4. Orestuj cibuli, mrkev a petržel, přidej do hrnce.
  5. Vmíchej podušenou řepu a dochuť česnekem.
  6. Podávej se zakysanou smetanou.

Hovězí vývar, řepa, zelí, brambory, mrkev, cibule, rajčatový protlak. Podávat se smetanou.

Řepné risotto

Ingredience:

  • 2 pečené řepy (rozmixované na pyré)
  • 250 g rýže arborio
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • parmazán (dle chuti)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Na másle orestuj najemno nakrájenou cibuli.
  2. Přidej rýži a krátce ji orestuj, dokud zprůhlední.
  3. Přilij bílé víno a nechej odpařit.
  4. Postupně přilévej horký vývar, vždy po naběračkách, a míchej.
  5. Když je rýže téměř hotová, vmíchej řepné pyré.
  6. Přidej máslo a parmazán pro krémovost.
  7. Dochut solí a pepřem.

Pečená řepa s tymiánem

Ingredience:

  • červená řepa (libovolné množství)
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Neloupanou řepu zabal do alobalu nebo vlož do pekáče.
  2. Zakápni olejem, přidej tymián, sůl a pepř.
  3. Peč 60–90 minut na 180 °C (podle velikosti řepy).
  4. Po upečení oloupej, nakrájej a podávej jako přílohu.

Řepné placičky

Ingredience:

  • 2 syrové řepy (nastrouhané nahrubo)
  • 1 vejce
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • majoránka
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Smíchej všechny suroviny v míse.
  2. Nech 10 minut stát, aby vločky nasákly.
  3. Tvaruj placičky a smaž na oleji, nebo peč v troubě.
  4. Podávej teplé, ideálně s jogurtovým dipem.

Řepné gnocchi

Ingredience:

  • 200 g vařených brambor
  • 150 g řepného pyré
  • 150–200 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

  1. Brambory rozmačkej a nech vychladnout.
  2. Smíchej je s řepným pyré a moukou.
  3. Vypracuj měkké těsto, které se nelepí.
  4. Vyválej válečky a nakrájej na noky.
  5. Vař 2–3 minuty, dokud nevyplavou.
  6. Podávej s máslem, šalvějí nebo parmazánem.

5. Fermentace a nakládání

Kvašená řepa (řepný pickles)

Ingredience:

  • 3 řepy
  • 1 lžíce soli
  • 1 l vody

Postup:

  1. Vodu smíchej se solí.
  2. Řepy nakrájej do sklenice.
  3. Zalij, zatěž.
  4. Kvaš 5–7 dní.

Nakládaná červená řepa – sladkokyselá

Ingredience:

  • 1 kg vařené řepy
  • 500 ml vody
  • 200 ml octa
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř, bobkový list, nové koření

Postup:

  1. Řepu nakrájej.
  2. Povař nálev.
  3. Zalij horkým nálevem.
  4. Steriluj převrácením.

Pikantní nakládaná řepa s chilli

Ingredience:

  • 1 kg pečené řepy
  • 1 chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 300 ml jablečného octa
  • 300 ml vody
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Řepu a chilli nakrájej.
  2. Uvař nálev z vody, octa, soli a medu.
  3. Zalij do sklenic a uzavři.

Kvašená řepa (řepný pickles)

Ingredience:

  • 3 střední červené řepy
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli

Postup:

  1. Vodu smíchej se solí, dokud se zcela nerozpustí.
  2. Řepy oloupej a nakrájej na kostky nebo plátky.
  3. Vlož je do čisté sklenice a zalij slaným nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
  4. Zatiž (malým těžítkem, skleničkou či kamínkem) a zakryj víčkem nebo plátýnkem.
  5. Nech kvasit při pokojové teplotě 5–7 dní.
  6. Ochutnávej – když je řepa lehce kyselá a křupavá, ulož ji do lednice.

Sladkokyselá nakládaná řepa (klasik)

Ingredience:

  • 1 kg vařené nebo pečené řepy
  • 500 ml vody
  • 200 ml octa
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 5 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření

Postup:

  1. Řepu uvař nebo upeč, oloupej a nakrájej na plátky.
  2. V hrnci svař vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
  3. Do sterilovaných sklenic dej plátky řepy.
  4. Zalij horkým nálevem až po okraj.
  5. Uzavři víčkem, otoč víčkem dolů na 5 minut a nech vychladnout.
  6. Skladuj ve špajzu nebo lednici.

Řepné kimchi

Ingredience:

  • 2–3 červené řepy
  • 1–2 lžíce soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1–2 lžíce chilli vloček (ideálně gochugaru)
  • 2 jarní cibulky

Postup:

  1. Řepu nakrájej na tenké plátky nebo hranolky.
  2. Posol ji a nech 30 minut pustit vodu.
  3. V misce smíchej česnek, zázvor, chilli a nakrájenou jarní cibulku.
  4. Řepu lehce opláchni a smíchej s kořenicí pastou.
  5. Natlač do sklenice, zatiž a nech kvasit 3–5 dní podle teploty.
  6. Po otevření skladuj v lednici.

6. Pečení a sladkosti

Čokoládové řepné brownies

Ingredience:

  • 200 g pečené rozmixované řepy
  • 200 g tmavé čokolády
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky

Postup:

  1. Rozpusť čokoládu s máslem.
  2. Vmíchej řepné pyré.
  3. Přidej cukr a vejce.
  4. Nakonec vmíchej mouku.
  5. Peč 25 minut na 180 °C.

Řepný koláč s pomerančem

Ingredience:

  • 250 g řepného pyré (z pečené řepy)
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • šťáva z 1 pomeranče
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Máslo vyšlehej s cukrem do pěny.
  2. Přidej vejce, řepné pyré, pomerančovou šťávu a kůru.
  3. Smíchej mouku s práškem do pečiva a solí, přidej do těsta.
  4. Promíchej a nalij do formy.
  5. Peč 35–40 minut na 180 °C.
  6. Nech vychladnout, můžeš polít pomerančovou polevou.

Řepová marmeláda

Ingredience:

  • 500 g jemně nastrouhané syrové řepy
  • 250 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • případně 1 lžička vanilky

Postup:

  1. Dejte řepu do hrnce, přidejte cukr a citrusové šťávy.
  2. Vařte na mírném ohni 25–40 minut, dokud nezhoustne.
  3. Můžete částečně rozmixovat pro jemnější konzistenci.
  4. Plňte do čistých sklenic a otočte dnem vzhůru na 5 minut.

Pyré z řepy, pomerančová šťáva, mouka, vejce, máslo.

Řepová marmeláda

Nastrouhaná řepa, cukr, citron, pomeranč.


7. Nápoje

Řepný energiťák (řepa–jablko–zázvor)

Ingredience:

  • 1 střední červená řepa
  • 2 jablka
  • 1 cm zázvoru
  • 1/2 citronu

Postup:

  1. Vše odšťav nebo rozmixuj s trochou vody.
  2. Dochut citronem.

Zeleninový power juice

Ingredience:

  • 1 řepa
  • 2 mrkve
  • 1 okurka
  • hrst špenátu
  • šťáva z 1/2 limety

Postup:

  1. Odšťav zeleninu.
  2. Dochut limetou.

Ředěný řepný kefír

Ingredience:

  • 150 ml kefíru
  • 100 ml řepné šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Smíchej kefír se šťávou.
  2. Přidej špetku soli.
  3. Podávej vychlazené.

Fresh z řepy, jablka a zázvoru

Ingredience:

  • 1 menší syrová řepa
  • 2 jablka
  • 1–2 cm čerstvého zázvoru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • voda dle potřeby

Postup:

  1. Řepu a jablka omyj a nakrájej na kusy.
  2. Společně se zázvorem odšťav nebo rozmixuj s trochou vody.
  3. Přidej citronovou šťávu a případně ještě nařeď.
  4. Podávej chlazené.

Řepa, jablko, zázvor, citron.

Řepné smoothie s malinami

Ingredience:

  • 1 malá vařená nebo pečená řepa
  • 1 banán
  • hrst malin (čerstvé nebo mražené)
  • 150–250 ml vody nebo kefíru

Postup:

  1. Vše vlož do mixéru.
  2. Mixuj do hladka.
  3. Přidej tekutinu podle požadované hustoty.
  4. Okamžitě podávej.

Řepa, maliny, banán, voda/kefír.

Pink latte

Ingredience:

  • 200 ml mléka nebo rostlinného mléka
  • 1–2 lžíce řepného pyré
  • 1 lžička medu
  • špetka skořice

Postup:

  1. Zahřej mléko (nevařit).
  2. Vmíchej řepné pyré a med.
  3. Lehce prošlehej, aby vznikla pěna.
  4. Posyp skořicí a podávej teplé.

Teplé mléko, řepné pyré, med, skořice.


8. Dochucovadla a speciality

Řepná sůl

Ingredience:

  • 1 menší syrová řepa
  • 4–5 lžic hrubé soli

Postup:

  1. Řepu oloupej a nakrájej na tenké plátky nebo nastrouhej.
  2. Suš v troubě na 70–90 °C, dokud není úplně suchá.
  3. Rozmixuj na jemný prášek.
  4. Smíchej se solí v poměru podle chuti (obvykle 1:3 nebo 1:4).
  5. Uchovávej v uzavřené skleničce.

Řepný ocet

Ingredience:

  • 1 velká syrová řepa
  • 1 litr vody
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Řepu nakrájej na kostky a vlož do čisté sklenice.
  2. Zalij vodou a přidej cukr, rozmíchej.
  3. Přikryj látkou nebo víčkem s dírkou.
  4. Nech kvasit 2–3 týdny při pokojové teplotě.
  5. Když ocet začne vonět kyselě a ztratí sladkost, sceď.
  6. Nalij do lahve a skladuj v lednici nebo ve špajzu.

Řepné pesto

Ingredience:

  • 2 velké hrsti listů červené řepy
  • 2 lžíce ořechů (vlašáky, kešu nebo slunečnice)
  • 2 stroužky česneku
  • 4–6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce parmazánu (nebo nutriční droždí)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Listy omyj a osuší.
  2. Vlož do mixéru s ořechy, česnekem a parmazánem.
  3. Mixuj a postupně přilévej olej.
  4. Dochutí sůlí a pepřem.
  5. Uchovávej v lednici až týden.

Řepný kaviár

Ingredience:

  • 1 pečená nebo vařená řepa
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce chia semínek
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Rozmixuj řepu s balzamikem, olejem a solí.
  2. Vmíchej chia semínka.
  3. Nech 1–2 hodiny v lednici, chia nabobtnají a vytvoří „kaviárovou“ texturu.
  4. Používej jako dip nebo ozdobu jídel.

9. Zero-waste využití řepy

1. Listy červené řepy

Použití: do salátů, pest, polévek, smoothie, nebo jako zelené hnojení.

A) Salát z listů červené řepy

Ingredience:

  • hrst mladých listů řepy
  • 1 jablko nebo hruška
  • trochu olivového oleje
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omyj a osuší mladé listy.
  2. Nakrájej jablko nebo hrušku.
  3. Smíchej dohromady.
  4. Zakápni olejem a citronem, dochuť.

B) Pesto z listů řepy

Ingredience:

  • 2 hrsti listů
  • 2 lžíce ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Vše vlož do mixéru.
  2. Mixuj a přilévej olej.
  3. Dochut solí.

C) Listy jako zelené hnojení

Postup:

  1. Nahrubo nasekej listy.
  2. Rozprostři kolem rostlin jako mulč, nebo mělce zaprav do půdy.
  3. Nech rozložit 1–2 týdny – doplní dusík a minerály.

2. Slupky z červené řepy

Použití: na vývar, jako chipsy nebo usušit a rozmixovat.

A) Vývar ze slupek

Ingredience:

  • slupky z 2–3 řep
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1,5 l vody

Postup:

  1. Vše vlož do hrnce a vař 30–40 minut.
  2. Sceď – vznikne minerální růžový vývar.

B) Řepný prášek ze slupek

Postup:

  1. Slupky omyj a usuš v troubě na 70–90 °C.
  2. Rozmixuj na prášek.
  3. Používej do těst, polévek nebo jako barvivo.

3. Stopky řepy

Použití: kořenící základ, do směsí, do kvašení.

A) Stopkový základ na vaření

Ingredience:

  • stopky z 1–2 řep
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej

Postup:

  1. Nakrájej stopky najemno.
  2. Orestuj je na oleji spolu s cibulí a česnekem.
  3. Použij jako základ pro polévky, omáčky nebo rizota.

B) Stopky do pickles

Postup:

Dodají barvu, minerály a jemnou kyselkavost.

Nakrájej stopky na malé kousky.

Přidej k fermentované řepě nebo jiným pickles.


Závěr Řepné kuchařce

Tato kuchařka je milníkem v tom, jak lze plně využít jednu jednoduchou a dostupnou surovinu — červenou řepu. Nabízí inspiraci, která jde daleko za běžné použití, a ukazuje její všestrannost – od energetických nápojů přes jemné saláty až po fermentace, pečení i zero-waste využití.

Hlavní přínosy:

  • Všestrannost suroviny: Řepa je levná, nutričně bohatá a najde uplatnění v každém typu jídla.
  • Kompletní zpracování: Od syrové úpravy po pečení, fermentaci či dezerty – zvládnete ji celou.
  • Zodpovědný přístup: Sekce „Zero-waste“ ukazuje, že i listy, slupky či stopky mají smysl.
  • Praktičnost: Jednoduché recepty i varianty pro domácí použití, bez potřeby komplikovaných technik či surovin.

Pro koho je kuchařka ideální:

  • Pro hospodáře, kteří mají přístup k většímu objemu řepy, a hledají inspiraci, jak ji co nejlépe využít
  • Pro milovníky zdravé kuchyně, kteří hledají nové suroviny a chutě.
  • Pro domácí kuchaře, kteří chtějí maximálně využít jednu surovinu a minimalizovat odpad.
  • Pro ty, kdo mají rádi experimenty — barvy, chutě, textury řepy nabízejí spoustu možností.

Na co nezapomenout:

  • Přestože recepty jsou jednoduché, skutečný výsledek záleží na kvalitě řepy – čím čerstvější a pevnější, tím větší potenciál chuti a struktury.
  • U fermentací a nakládání je důležité dodržet hygienu a skladování pro bezpečnost potravin.
  • Mnoho receptů lze přizpůsobit (např. veganská verze, bezlepková varianta) – učiní kuchařku ještě flexibilnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *